Czechy, Węgry i Rumunia zablokowały krytyczne oświadczenie UE wobec przeniesienia ambasady USA do Jerozolimy | Narodowcy.net

W sobotę czeska agencja CTK podała, że Czechy, Węgry i Rumunia zablokowały krytyczne wobec USA oświadczenie Unii Europejskiej związane z planami przeniesienia amerykańskiej ambasady z Tel Awiwu do Jerozolimy.

Rzeczniczka czeskiego MSZ Michaela Lagronova powiedziała agencji, że Czechy nie widzą powodu, dla którego Unia Europejska miałaby zajmować jakiekolwiek stanowisko w tej sprawie.

CTK poinformowała również, że palestyńskie MSZ wyraziło ubolewanie z powodu decyzji trzech unijnych państw. Według oświadczenia palestyńskiej dyplomacji Czechy, Węgry i Rumunia poniosą pełną odpowiedzialność za konsekwencje swojego kroku, zwłaszcza w kontekście stosunków z arabskim i islamskim światem.

Przygotowywane przez europejską służbę dyplomatyczną oświadczenie zawierało deklarację, wedle której kraje członkowskie Unii Europejskiej nie będą przenosić swoich ambasad do Jerozolimy. Według rzeczniczki MSZ Czech wychodziło ono poza ramy grudniowego stanowiska szczytu prezydentów i premierów Unii. Stwierdzono na nim, że jedynym realnym rozwiązaniem konfliktu izraelsko-palestyńskiego jest powstanie dwóch państw, z Jerozolimą jako ich stolicą.

Prezydent Czech Milosz Zeman wielokrotnie nakłaniał do wzięcia przykładu z USA i przeniesienia ambasady jego kraju do Jerozolimy. W maju Czechy otworzyły w Jerozolimie konsulat honorowy, a w listopadzie, w trakcie planowanej wizyty Zemana w Izraelu, otwarte zostanie Centrum Czeskie.

źródło: kresy.pl