27 luty 2017

Publikujemy wspólne oświadczenie koszalińskiego koła Młodzieży Wszechpolskiej i Obozu Narodowo - Radykalnego oddział Koszalin w sprawie Partii Razem.

Koszalin, dnia 26.02.2017

Oświadczenie

W związku z ostatnimi, a zarazem kolejnymi, insynuacjami Partii Razem pragniemy odnieść się do słów ich członków, których zdaniem „Nacjonaliści akceptują przemoc, szerzą pogardę i nienawiść do osób  o odmiennym kolorze skóry, wyznaniu czy orientacji seksualnej. Wprost dążą do obalenia systemu demokratycznego i uznają prawa człowieka za wymysł.”, a przede wszystkim Pana Jacka Wezgraja: „To są smutne łyse pały, raz po raz łapane na hajlowaniu i zionące nienawiścią.”.Przykłady takich wypowiedzi można tylko mnożyć. Uważamy że powyższe oskarżenia są nieuzasadnione i bazują na nieznajomości charakteru naszej działalności oraz na ignorancji ze strony działaczy Partii Razem.Wielokrotnie powielane fałszywe oszczerstwa mają na celu tylko i wyłącznie wykluczenie działających zgodnie z prawem organizacji z dyskursu publicznego. Ponadto hipokryzją jest zarzucenie nacjonalistom ksenofobii samemu prowadząc akcję pod nazwą „Zero Tolerancji” oraz używając kłamstw i słów powszechnie przyjętych za obraźliwe. Powszechne stosowanie wulgarnego języka w stosunku do środowisk patriotycznych to niestety codzienność dla tego ugrupowania. Zarówno Młodzież Wszechpolska jak i Obóz Narodowo-Radykalny są legalnie działającymi stowarzyszeniami:

Młodzież Wszechpolska jest stowarzyszeniem społeczno-wychowawczym skupiającym młodych ludzi, którym bliska jest miłość do ojczyzny i przywiązanie do Kościoła Rzymsko- Katolickiego. Naszym celem jest wychowanie członków w duchu wartości narodowych  i katolickich, wykształcenie w nich pełni poczucia obowiązków patriotycznych tak by na każdym stanowisku starali się być pożyteczni Ojczyźnie.
Obóz Narodowo-Radykalny jest ruchem społecznym skupiającym młodych Polaków, którym bliskie są takie wartości jak Bóg, Honor, Ojczyzna, Rodzina, Tradycja i Przyjaźń. Preferujemy narodowy aktywizm. W swoich działaniach łączymy formację ideową z czynną działalnością, gdyż sądzimy, że słowa niepodparte czynami są tylko pustym sloganem. Naszym celem jest ciągły rozwój i praca nad odrodzeniem wartości narodowych i katolickich.

Podejmujemy wiele działań o charakterze społecznym oraz wolontaryjnym.Od lat współpracujemy  z Fundacją im. Kazimierza Wielkiego organizując wspólnie koszalińską zbiórkę „Przywracamy pamięć o Żołnierzach Wyklętych”. Organizujemy prelekcje historyczne ze znawcami tematyki Narodowych Sił Zbrojnych czy ludobójstwa na kresach wschodnich. Jesteśmy inicjatorami społecznej Kampanii Kocham Polskę oraz akcji oddawania krwi „Słodka krew”.Ponadto wielokrotnie braliśmy udział w zbiórkach dla domu samotnej matki czy kombatantów na kresach wschodnich. Powyższe nieliczne przykłady tylko oddają charakter naszej działalności, zachęcamy do zapoznania się z naszą działalnością:

Wspieraj Media Narodowe