12 grudzień 2016

W ubiegłą sobotę, 10. grudnia ulicami Przemyśla przeszedł trzeci Marsz Orląt Przemyskich i Lwowskich upamiętniający walki młodych lokalnych bohaterów z wrogiem napadajacym na miasto. Organizatorami przedsięwzięcia była narodowa młodzież miasta oraz środowiska kibicowskie. Wydarzenie aprobowane było również przez władze miasta. Spokojny pochód przerwały nieprzychylne Ukraińcom okrzyki rzekomych uczestników.

Z filmu zamieszczonego przez ukraińską stronę internetową wywnioskować można, jakoby osoby uczestniczące w pochodzie miały wykrzykiwać hasła wrogie ukraińskiemu narodowi. Wedle opinii organizatorów marszu nagranie to nie jest wiarygodnym źródłem informacji, a samo działanie ukazane na nim ma charakter prowokacyjny. Liderzy środowisk zaangażowanych w przygotowanie marszu dodają również, że opublikowany materiał można traktować jako "atak medialny szkalujący dobre imię miasta, przemyskich patriotów, Prezydenta Miasta Przemyśla, Samorządu i innych instytucji zaangażowanych w kultywowanie pamięci o polskich bohaterach oraz naszej historii przeprowadzony przez władze Związku Ukraińców w Polsce. "

Poniżej publikujemy oficjalne stanowisko organizatorów Marszu Orląt w związku z materiałem udostępnionym przez ukraińską stronę:

"Oświadczenie organizatorów Marszu Orląt Przemyskich i Lwowskich w sprawie prowokacyjnego materiału nagranego w trakcie trwania Marszu

W związku z opublikowaniem filmu nagranego w trakcie trwania Marszu Orląt Przemyskich i Lwowskich (10.12.2016r.) w okolicach ukraińskiego Domu Narodowego, na którym słychać okrzyk "Śmierć Ukraińcom", oświadczamy, że w naszej ocenie działanie to miało charakter prowokacyjny i oczerniający.  Miejsce dokonania nagrania wydaje się nie być przypadkowe. Wiele wątpliwości budzi również sam materiał - nie słychać na nim okrzyków skandowanych przez uczestników Marszu, zaś wyraźnie wyszczególnić można głos osoby narzucającej hasła nieprzychylne narodowi ukraińskiemu . Jako organizatorzy Marszu składamy zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa. Sprawa trafia do Policji i Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego.

Informujemy również, że jest to kolejny już w ostatnich miesiącach atak medialny szkalujący dobre imię miasta, przemyskich patriotów, Prezydenta Miasta Przemyśla, Samorządu i innych instytucji zaangażowanych w kultywowanie pamięci o polskich bohaterach oraz naszej historii przeprowadzony przez władze Związku Ukraińców w Polsce.

Mając świadomość charakteru Marszu, całe przedsięwzięcie odbyło się bardzo spokojnie i bez żadnych incydentów. Hasła wznoszone przez organizatorów miały charakter pokojowy i upamiętniały poległych podczas walk w 1918 roku. W trakcie pochodu zadbano również o zapewnienie bezpieczeństwa zarówno marszującym jak i osobom spoza Marszu. Warto dodać, że na końcu uroczystości minutą ciszy uczciliśmy nie tylko poległych w walkach Polaków, ale także Ukraińców.

Organizatorzy Marszu Orląt Przemyskich i Lwowskich"

MM